Hverdagens små ting

Samsovning er ikke forbudt hjemme hos os

img_2307

Samsovning er for forældre, der ikke har rygrad til at bede deres børn om at blive i deres egen seng og som ikke længere har et sexliv. Det er i hvert fald nemt den holdning man møder, når emnet samsovning bliver bragt op. Vi har valgt, at se lidt anderledes på det – for vi mener, det er for vores barn, der har et behov for ekstra tryghed om natten og som resultere i mere søvn for alle parter. At det kan blive en vane, vil jeg ikke afvise, for Luca kommer stort set ind til os hver nat. Faktisk kommer han ikke selv – han vågner op omtumlet og beder om at komme ind i vores seng og på det tidspunkt af døgnet, vil hverken Henrik eller jeg give det lille menneske en afvisning. Så rutinen lyder på en tur på toilettet inden og så ind i smørhullet, hvor han trygt falder tilbage i en dyb dyb søvn.

Jeg kan godt lide ideen om, at han får den tryghed, han beder om. Derudover har vi alle sammen lange dage på arbejde og i børnehave, så jeg kan godt lide at indhente lidt nærhed med Luca, selvom lyset er blevet slukket og dagen er forbi. Det er sikkert minimalt, men lidt er også godt. Jeg elsker når han kommer ind om natten og jeg lige kan give ham et par ekstra kys på de tykke kinder, inden vi alle vælter tilbage i tiltrængt søvn.
Det har selvfølgelig også sine ulemper, hvis han en nat er ekstra urolig og karter rundt i smørhullet – men holdt op i mod hvor urolig og ked af det han kan være i sin egen seng, og hvor mange gange vi kan nå at løbe frem og tilbage i løbet af natten, så tror jeg på, at vi alle sammen får mere søvn ved at ligge i dobbeltsengen.

Om aftenen falder han i søvn i sin egen seng, enten mens vi sidder og læser for ham eller mens vi er lige i nærheden af ham. Luca bryder sig ikke om, at vi forlader værelset eller slukker lyset før han sover – og for et år tilbage, da det tog ham over en time at falde i søvn, fordi han kartede rundt, var det dybt frustrerende, men vi har med tiden erfaret os, at jo mere frustrerede vi bliver, jo længere tid tager putningen. Derfor, hvis han ikke dratter om efter 20 minutters oplæsning, går vi ikke længere væk, end han kan se os – og de fleste dage i løbet af ugen, sover han efter 20-30 min. Som bonus, kan vi stå i stuen og se TV, mens han stadigvæk kan se os – så der er lidt underholdning for os, i mens han overgiver sig til søvnen. Søvnen som han har så meget behov for, men som er det største fy-ord i en 3 årigs verden.

Når nu lillesøster kommer til verden, har vi snakket om at Luca stadigvæk skal have lov til at sove sammen med os, hvis han har behov for det. Behovet kunne jo ske at blive endnu større og tiltrængt i takt med at han bliver storebror. Derfor har vi købt en foldemadras, så vi nemt enten kan ligge os ind til ham eller han kan komme ind til os. Det er svært at sige hvordan det hele kommer til at fungere, før lillesøster melder sin ankomst og før vi ved hvad hun er for en lille en. Det vigtigste for os er bare, at der stadigvæk er plads til Luca i enten smørhullet eller på en madras ved siden af os. I tilfælde af urolige nætter med en baby, får han måske mere ud af, at én af os ligger på en madras inde hos ham – så ikke også hans søvn bliver spoleret.

Vi må se. Og senere, når begge børn bliver ældre og det mere er mors behov at de ligger inde hos os, end deres – så kan vi droppe samsovningen… måske :D.

X Camilla

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hverdagens små ting